neděle 17. února 2013

Recenze - Netopýr Jo Nesbo



Létající savec na sedm písmen, alespoň tak se na Netopýra ptá křížovka, Wikipedii zase najde na dotaz Netopýr toto:
        „Netopýr (Microchiroptera) je podřádem savců z řádu letouni. Nejvýznamnějším znakem netopýrů jsou křídla vyvinuvší se z předních končetin. Díky nim jsou netopýři (a druhý podřád letounů, kaloni) jedinými savci, kteří dokážou létat – létající veverky, vakoveverky a plachtící kuskusovití mohou pouze klouzat na omezenou vzdálenost. Vynikají akrobatickým letem o rychlosti 20–50 km/hod.“
My se však dnes budeme bavit o úplně jiném Netopýru, a to o tom, který spal na půdě Jo Nesba.

Kniha Netopýr vyšla v originále v roce 1997. Byl to první příběh detektiva Harryho Hola, který ovládl mysl nejednoho čtenáře knih od Jo Nesba. Ulicemi se nesly zvěsti, že tato prvotina nemá tak dobrý dějový spád a že nesbovy detektivky jsou lepší s každou další knihou, takže tato určitě za nic stát nebude. Opak je pravdou a čtenáři se mají na co těšit.

Příběh se odehrává v Sydney, hlavním městě Austrálie, kam je Harry Hole poslán vyřešit vraždu norské dívky, která byla nejspíše i znásilněna. Detektiv si má však v Norsku odpočinout i od svých psychických problémů a hlavně poradit s největším stínem jeho života – Alkoholem. Harry má jen sekundovat na místním oddělení, ale jak všichni víme, to on neumí a tak se do případu vkládá s plným nasazením.
V knize se neseznámíme jen s příběhem a řešením vraždy, ale ukáže nám i skvělou historii Austrálie a zajímavosti o jejích původních obyvatelích Austrálcích.
   
     Pokud chcete vědět, jak se příběh rozvíjí, kdo zabil mladou norskou dívku a proč pije Harry Hole v takovém množství, zakupte si knihu Netopýr od Jo Nesba, která vychází již zítra 18. 2. 2013 v našich knihkupectvích, kde se objeví jako papírová i e-kniha.

Jo Nesbø
(* 29. března 1960, Oslo) je současný norský spisovatel a hudebník.
Původně vystudoval ekonomiku a finanční analytiku. Zpočátku pracoval jako novinář a makléř.Jeho literární kariéru odstartoval kriminální román Netopýr z roku 1997. Jde o první detektivku, v níž vystupuje osobitý kriminalista Harry Hole. Kniha zaznamenala okamžitý úspěch a svému autorovi vynesla cenu Rivertonprisen, kterou uděluje Klub Riverton za nejlepší literární nebo dramatické počiny s kriminální tematikou. Dále obdržel cenu Skleněný klíč skandinávskou cenu za nejlepší kriminální román.Následovaly další knihy s Harrym Holem v hlavní roli: 1998 Švábi, 2000 Červenka nese smrt, 2002 Bezstarostná, česky vyšla jako Nemesis, 2003 Pentagram, 2005 Spasitel, 2007 Sněhulák a 2009 Pancéřové srdce.V roce 2008 vydal další román s kriminální tematikou, jehož hlavním hrdinou byl Roger Brown. Kniha vyšla pod názvem Lovci lebek.Kromě detektivek píše i humorné knihy pro děti, kde je hlavní postavou doktor Proktor:  Prdicí prášek doktora Proktora, 2007, Doktor Proktor a vana času, 2008,  Doktor Proktor a zánik světa, možná, 2010.Jeho knihy byly přeloženy do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa. Jen ve čtyřapůlmilionovém Norsku se jich doposud prodalo jeden a půl milionu.  Zdroj životopisu: česká wikipedie


Ukázky
Něco bylo špatně. Pracovnice pasové kontroly se nejprve zeširoka usmála: ,,How are you, mate?" ,,I'm  fine," zalhal Harry Hole.
Sedím tady v baru, pomyslel si Harry, a poslouchám transvestitu, který mi přednáší o australské politice. Najednou se tu cítil stejně tak doma jako Harrison Ford v barové scéně ve Hvězdných válkách. 
Kde knihu koupit?
 KNIHA ZLÍN - NETOPÝR

2 komentáře:

  1. Líbí se mi, že jsi taky představila autora, resp. já si udělal komplexní názor na Harryho Holea.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že autora představuji v každé své recenzi =) přijde mi to bez toho, jakoby to nebylo dokončeno =)

    OdpovědětVymazat